فهرست مطالب

پژوهش های کاربردی روانشناختی - سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1400)

مجله پژوهش های کاربردی روانشناختی
سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/03
  • تعداد عناوین: 20
|
  • فاطمه شکری بک باغی، خدیجه شیرالی نیا*، عباس امان الهی صفحات 1-21

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی فرزندپروری ذهن آگاهانه بر واکنش پذیری افراطی و بهبود کیفیت رابطه والد-فرزند در مادران کودکان پیش دبستانی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه مادران کودکان پیش دبستانی ناحیه 2 آموزش و پرورش شهر اهواز بود که در سال تحصیلی 97-1398 در مدارس این ناحیه تحصیل می کردند .طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود که در آن50 نفر از مادران کودکان انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه (25 نفر گروه آزمایشی و 25 نفر گروه گواه) گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس رابطه والد-فرزند پیانتا (1994) و مقیاس والدینی آرنولد (1993) استفاده شد. سپس مداخله آموزشی در 8 جلسه 90 دقیقه ای، هفته ای یکبار به صورت گروهی برای گروه آزمایشی اجرا شد . اما گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد و در ادامه پس از 2ماه ، پیگیری انجام شد.. تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) در نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام شد. یافته ها نشان داد که آموزش فرزندپروری ذهن آگاهانه بر واکنش پذیری افراطی و کیفیت رابطه والد-فرزند در مادران کودکان پیش دبستانی اثر داشته است. بنابراین به نظر می رسد آموزش فرزندپروری ذهن آگاهانه می تواند برای مادران کودکان پیش دبستانی مفید باشد.

    کلیدواژگان: فرزندپروری ذهن آگاهانه، کیفیت رابطه والد-فرزند، کودکان پیش دبستانی، واکنش پذیری افراطی
  • بهداد خوشنوا*، محمدنقی فراهانی، حمید خانی پور صفحات 23-41

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثر سه مداخله آموزش، بازخورد و القای ریاکاری بر نگرش، قصد و رفتار صرفه جویی برق خانوارها است. طرح شبه آزمایشی با سه گروه آزمایشی و یک گروه گواه، به صورت پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری به کار گرفته شد. جامعه آماری، مشترکان برق محله گلسار رشت و نمونه آماری، خانوارهای 46 واحد یک مجتمع مسکونی منطقه هستند که به 4 گروه 12 واحدی تقسیم شدند. در مداخله آموزش، دفترچه های آموزش صرفه جویی، در مداخله بازخورد، گزارش هفتگی صرفه جویی و در مداخله القای ریاکاری، اعلان تبلیغاتی و گروه مجازی به سه گروه آزمایشی اختصاص یافت. نگرش و قصد صرفه جویی، ابتدا در پیش آزمون و پس از شش هفته اجرای مداخلات، در پس آزمون، با مقیاس های محقق ساخته نگرش و قصد صرفه جویی سنجیده شد. میزان رفتار صرفه جویی با قرایت کنتورهای برق در پیش آزمون، پس آزمون و هشت هفته بعد از مداخلات، در پیگیری اندازه گیری شد. تغییرات نگرش و قصد، با تحلیل کوواریانس چندمتغیره و آزمون های تعقیبی، همچنین تغییرات رفتار، با تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر بررسی شدند. نتایج نشان می دهد آموزش تنها قادر به تغییر نگرش افراد درباره صرفه جویی بوده است. درعوض، القای ریاکاری برای راه اندازی قصد صرفه جویی و بازخورد برای فعال سازی رفتار صرفه جویی، اثربخش بوده اند؛ اگرچه پایداری رفتار صرفه جویی، وابسته به استمرار بازخوردرسانی بود.

    کلیدواژگان: صرفه جویی، نگرش، قصد، بازخورد، القای ریاکاری
  • سعید حسن زاده*، علی مساح صفحات 43-58

    در سال های اخیر، تلاش برای کاهش مشکلات بالینی کودکان اوتیسمی به کمک آموزش والدین مدنظر پژوهشگران قرار گرفته است. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی برنامه فرزندپروری مثبت بر ارتباط مادران با کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم انجام شده است. پژوهش حاضر مطالعه ای شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه گواه است. جامعه آماری این پژوهش شامل مادران کودکان 12-7 سال با اختلال طیف اوتیسم در شهر اصفهان بودند که از میان آنان 30 نفر به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه قرار داده شدند. گروه آزمایشی در هشت جلسه برنامه فرزندپروری مثبت (هر هفته یک جلسه و هر جلسه 90 دقیقه) شرکت کردند؛ درحالی که به گروه گواه هیچ آموزشی ارایه نشد. ابزار استفاده شده در این پژوهش مقیاس رابطه والد-کودک پیانتا (CPRS) بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده شد که با به کارگیری نرم افزار SPSS (نسخه 26) تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها حاکی از تفاوت معنادار نمرات پیش آزمون و پس آزمون (05/0 <p) بود. می توان نتیجه گرفت برنامه فرزندپروری مثبت سبب بهبود رابطه مادر و فرزند دارای اختلال طیف اوتیسم می شود و می توان از این برنامه برای بهبود ارتباط میان مادران و فرزندان دارای اختلال طیف اوتیسم استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تعامل والد-کودک، برنامه فرزندپروری مثبت، اوتیسم
  • حمید بارانی*، محبوبه فولاد چنگ صفحات 59-82
    هدف پژوهش حاضر تبیین علی ابعاد بی صداقتی تحصیلی در گروهی از دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه شیراز است. روش پژوهش برحسب هدف کاربردی و برحسب شیوه گردآوری اطلاعات توصیفی-هم بستگی است. جامعه آماری پژوهش دانشجویان کارشناسی دانشگاه شیراز در سال تحصیلی 1398-1397 بودند که 202 نفر آنان (120 دختر و 82 پسر) به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری شامل مقیاس های وظیفه گرایی (CS-BFPI)، مسئولیت پذیری تحصیلی (ARS) و بی صداقتی تحصیلی (ADS) بود. روایی و پایایی مقیاس های پژوهش نیز با استفاده از روش تحلیل عامل تاییدی و ضریب آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. برای تحلیل داده های توصیفی و ماتریس هم بستگی متغیرهای پژوهش از نرم افزار SPSS نسخه 24 و برای آزمون فرضیه و مدل پژوهش از نرم افزار AMOS نسخه 24 استفاده شد. نتایج نشان می دهد مدل پژوهش با داده های جمع آوری شده برازش مطلوبی دارد. همچنین وظیفه گرایی به طور غیرمستقیم (به کمک واسطه گری مسئولیت پذیری تحصیلی)، پیش بینی کننده ابعاد بی صداقتی تحصیلی است. از سوی دیگر، بیشترین واریانس را بعد تقلب در آزمون و کمترین واریانس را بعد تحریف در مدل تبیین کردند. به طورکلی یافته های پژوهش حاضر نقش مهم مسئولیت پذیری را در کنار ویژگی شخصیتی وظیفه گرایی در تبیین ابعاد بی صداقتی تحصیلی و به ویژه بعد تقلب در آزمون نشان می دهند.
    کلیدواژگان: ابعاد بی صداقتی تحصیلی، مسئولیت پذیری تحصیلی، وظیفه گرایی
  • محمد سلطانی زاده*، حمید کاظمی، ندا دارابی، سپیده قدرتی پور صفحات 83-100

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر تنظیم هیجان و تحمل پریشانی در آتش نشانان شهر اصفهان انجام شده است. روش پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ شیوه گردآوری اطلاعات نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه است. بدین منظور از بین سازمان های آتش نشانی شهر اصفهان، شش سازمان انتخاب و از بین آن ها 30 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. آزمودنی ها قبل و بعد از مداخله به ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تنظیم هیجان (CERQ) و تحمل پریشانی (DTS) پاسخ دادند. گروه آزمایش، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی را در هشت جلسه 90 دقیقه ای دریافت کرد و گروه گواه در لیست انتظار قرار گرفت. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس و با نرم افزار SPSS 24 تحلیل شد. نتایج نشان داد شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر علایم روان شناختی تنظیم هیجان و تحمل پریشانی در مرحله پس آزمون موثر بوده است (05/0<P). براساس نتایج مطالعه حاضر می توان از شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به منظور بهبود تنظیم هیجان و افرایش تحمل پریشانی آتش نشانان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، تنظیم هیجان، تحمل پریشانی، آتش نشانان
  • مریم محسن پور*، اعظم مقدم صفحات 101-122
    در چند دهه اخیر، به منظور سنجش عملکرد دانش آموزان، سنجش شناختی تشخیصی در میان پژوهشگران آموزشی محبوبیت فراوانی پیدا کرده، اما کاربرد آن با انتقادهایی مواجه شده است. با توجه به گرایش پژوهشگران ایرانی به این نوع سنجش، مطالعه حاضر با هدف مرور نقادانه پژوهش های ایرانی در این حوزه، به منظور تحلیل مباحث مربوط به بخش روش آن ها انجام شده است. برای این منظور، جست وجویی جامع در بانک های اطلاعاتی شامل ایرانداک، پایگاه داده های علمی جهاد دانشگاهی، گوگل اسکالر، اسکوپوس، نور، مگ ایران و موتور جست وجوی علم نت و با استفاده کلمات کلیدی «سنجش شناختی تشخیصی»، «مدل شناختی تشخیصی»، «مدل طبقه بندی تشخیصی» و «تحلیل تشخیصی» صورت گرفت و 23 پژوهش شناسایی شدند. با توجه به ملاک های ورود و خروج مطالعات، 20 پژوهش در بازه زمانی 1399-1393 انتخاب شدند. در گام بعدی، این پژوهش ها را پژوهشگران مطالعه به طور مستقل و با استفاده از نشانگرهای دستورالعمل توصیه شده از سوی سسومز و هنسون (2018) ارزیابی کردند. نشانگرها شامل تمرکز موضوعی پژوهش ها، تعداد صلاحیت ها، سازه مورد اندازه گیری، ساختار سوال های آزمون ها، ماتریس کیو، نوع مدل آماری، برازش مدل، برازش سوال، نوع سوال، حجم نمونه، شواهد پایایی و روایی، توصیف صلاحیت ها (طبقه های پنهان، هم بستگی بین صلاحیت ها، نیم رخ صلاحیت) و کاربست یافته ها بود. یافته ها حاکی از واردبودن برخی انتقادها مانند برقرارنبودن مفروضات از قبیل هم پوشانی بالای صلاحیت های شناختی، نبود شواهد پایایی و روایی کافی، ارایه نکردن نیم رخ صلاحیت ها و بازخورد به ذی نفعان در بیشتر مطالعات بود. درمجموع رهنمودهایی برای بهبود کیفیت کاربرد این مدل ها ارایه شده است.
    کلیدواژگان: سنجش شناختی تشخیصی، صلاحیت، ماتریس کیو، مدل طبقه بندی تشخیصی، مرور انتقادی
  • آسیه رضایی نیاسر، علیرضا مرادی*، میثم صادقی، مریم محمودی، سروش لهراسبی صفحات 123-138
    این مطالعه با هدف ارزیابی اثر افزایش شاخص توده بدنی بر عملکردهای شناختی مانند سرعت واکنش، توانایی توجه پایدار و حافظه کاری دیداری- فضایی کودکان و نوجوانان انجام شده است. پژوهش به روش علی مقایسه ای انجام شده است و از جهت هدف، مطالعه ای بنیادی محسوب می شود. جامعه آماری پژوهش حاضر دانش آموزان 15-12 سال مقطع اول متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 99-98 هستند که 75 نفر آن ها (36 دختر، 39 پسر) براساس شاخص توده بدنی در سه گروه دارای اضافه وزن، چاق و دارای وزن بهنجار به روش نمونه گیری دردسترس برای نمونه های این پژوهش انتخاب شدند. برای ارزیابی عملکردهای شناختی شرکت کنندگان از خرده آزمون های آزمون عصب روان شناختی کنتب (CNTAB) و برای ارزیابی چاقی از شاخص توده بدنی (BMI) استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 26) تحلیل شدند. نتایج حاصل از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره نشان می دهد که دانش آموزان چاق در مقایسه با گروه دارای وزن بهنجار و اضافه وزن در آزمون های سرعت واکنش و حافظه کاری دیداری - فضایی عملکرد ضعیف تری دارند و این تفاوت در سطح 01/0< P معنادار است. با توجه به نتایج این مطالعه می توان گفت چاقی و افزایش توده چربی بر افت بعضی از عملکردهای شناختی تاثیرگذار است و همین امر ممکن است در تاخیر یا کاهش پیشرفت مهارت های تحصیلی و اجتماعی دانش آموزان موثر باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی شناختی، آزمون عصب روان شناختی کنتب، سرعت واکنش، توجه پایدار، حافظه کاری، چاقی، کودکان
  • میلاد توپ شکن، زهرا نقش*، عباس جواهری محمدی صفحات 139-157
    هدف این پژوهش، بررسی پدیدارشناسانه گرایش دانشجویان با رشته های غیرمرتبط به تحصیل در رشته های روان شناسی و مشاوره است. روش این پژوهش، کیفی و پدیدارشناسی است که در آن به مطالعه عمیق پرداخته شده است. با استفاده از روش پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسانه، 20 نفر (17 زن و 3 مرد) از میان افرادی که در مقطع کارشناسی در رشته ای غیر از رشته های مشاوره یا روان شناسی تحصیل کرده اند و در مقطع ارشد یا دکتری، یکی از این دو رشته را انتخاب کرده اند، در سال 1399 به شیوه نمونه گیری هدفمند، بر پایه اصل اشباع و با تکراری شدن پاسخ ها انتخاب شدند و به مصاحبه نیمه ساختاریافته پاسخ دادند. یافته های پژوهش به صورت جدول هایی طبقه بندی و براساس پاسخ های مشارکت کنندگان به هر سوال به صورت جداگانه ارایه شدند. برای تحلیل داده ها از روش هفت مرحله ای کلایزی استفاده شد. نتایج نشان می دهد که افراد به دلایل متفاوتی از جمله عوامل درونی مانند علاقه نداشتن یا عوامل بیرونی مانند کاربردی نبودن رشته قبلی تغییر رشته می دهند. براساس اظهارات بسیاری از شرکت کنندگان یکی از عوامل موثر در تغییر رشته جایگاه اجتماعی بهتر از رشته قبلی در جامعه است. به نظر می رسد حضور مشاور آگاه و مطلع از امور برای شناسایی علایق و توانمندی های واقعی افراد به منظور جلوگیری از هدررفتن سرمایه، وقت و انرژی فردی و اجتماعی امری بدیهی و واضح است که کمتر به آن توجه شده است.
    کلیدواژگان: مشاوره، روان شناسی، رشته تحصیلی، تغییر رشته، کلایزی، پدیدارشناسی
  • نیلوفر میکائیلی، لاله صنوبر* صفحات 159-171
    هدف پژوهش حاضر مقایسه مرور خاطرات مزاحم، افکار خودآیند منفی و تعادل عاطفی در دختران دانشجوی با و بدون ملال پیش از قاعدگی (PMDD) است. روش پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نوع علی-مقایسه ای است. جامعه آماری تحقیق را 360 دانشجوی دختر تشکیل می دهند که در سال تحصیلی 1399-1398 در دانشگاه فرهنگیان اردبیل مشغول به تحصیل بودند که از بین آن ها 60 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. از بین دانشجویان دارای علایم ملال پیش از قاعدگی 30 نفر و از بین دانشجویان بدون علایم ملال پیش از قاعدگی نیز 30 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های پاسخ به مزاحم ها (IRQ)، مقیاس افکار خودآیند (ATQ) و مقیاس تعادل عاطفی (ABS) استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از شاخص های توصیفی و تحلیل واریانس چندمتغیری (مانوا) با استفاده از نرم افزار SPSS 25 تجزیه و تحلیل شدند. مطابق یافته ها، میانگین نمرات تفسیر منفی (283/42=F)، نشخوار ذهنی (397/57=F)، سرکوب (743/6=F)، پریشانی (09/84=F)، افکار خودآیند منفی (911/20=F)، تعادل عاطفی منفی (692/11=F)، در افراد دارای اختلال ملال قبل از قاعدگی (PMDD) بیشتر از افراد عادی و در تعادل عاطفی مثبت (057/7=F) کمتر از افراد عادی است (001/0>P). نتیجه گرفته می شود که افراد دارای علایم ملال قبل از قاعدگی در مرور خاطرات مزاحم، افکار خودآیند منفی و تعادل عاطفی با افراد بدون علایم ملال قبل از قاعدگی تفاوت دارند. می توان از این نتایج در درمان و تسکین علایم این بیماران استفاده کرد.
    کلیدواژگان: خاطرات مزاحم، افکار خودآیند منفی، تعادل عاطفی
  • نسترن سلیمی، فاطمه نصرتی*، باقر غباری بناب صفحات 173-184
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تمرین های یکپارچگی حسی حرکتی بر تعادل و جهت یابی دانش آموزان با آسیب بینایی انجام شده است. روش انجام این پژوهش مداخله ای از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. همه دانش آموزان دختر و پسر با آسیب بینایی مدارس استثنایی شهرستان های آبادان و خرمشهر در سال تحصیلی 1399-1398 به عنوان جامعه انتخاب شدند. از این تعداد، 30 دانش آموز با آسیب بینایی به صورت نمونه گیری دردسترس گزینش شدند و در دو گروه آزمایش (15 نفر، 7 دختر و 8 پسر) و کنترل (15 نفر) به صورت تصادفی قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری و روش جمع آوری داده ها شامل آزمون رشد حرکتی لینکلن - اوزرتسکی (OMDT)، آزمون پرتاب بسکتبال و دریبل (BDTT) و تمرینات یکپارچگی حسی آیرس (AESI) است. قبل از اجرای نهایی برنامه یکپارچگی حسی آیرس به صورت مقدماتی (پایلوت) روی سه نفر از نمونه ها اجرا شد و بعد از تعیین میزان روایی و برطرف شدن ضعف های آن روی گروه های آزمایشی اجرا شد. سپس گروه آزمایش به مدت 12 جلسه 90 دقیقه ای تمرین ها را انجام داد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS، از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف، آزمون لون و تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج یافته ها نشان می دهد که تمرین های یکپارچگی حسی-حرکتی بر تعادل و جهت یابی دانش آموزان با آسیب بینایی تاثیر مثبت و معناداری در سطح 01/0>P دارد. تمرین های یکپارچگی حسی-حرکتی سبب بهبود جهت یابی و تعادل دانش آموزان با آسیب بینایی می شود.
    کلیدواژگان: تمرین های یکپارچگی حسی، تعادل، جهت یابی، دانش آموزان با آسیب بینایی
  • بنت الهدی زارعی فسخودی، احمد کربلایی محمد میگونی*، حسین رضابخش، لیلا قلیچی صفحات 185-209

    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی و مقایسه درمان یکپارچه فراتشخیص اختلالات هیجانی و درمان فراتشخیص کارآمدی هیجانی بر تنظیم هیجان بزرگسالان دارای لکنت زبان مبتلا به اختلال اضطرابی است. این پژوهش کاربردی و طرح آن از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون- گروه گواه و دوره پیگیری است. جامعه آماری شامل تمامی بزرگسالان دارای لکنت زبان مراجعه کننده به کیلینیک های گفتاردرمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران شهر تهران و انجمن لکنت ایران در سال 1398 است. تعداد نمونه 36 فرد (27 مرد و 9 زن) واجد شرایط داوطلب است که براساس نمونه گیری از نوع دردسترس انتخاب و براساس ملاک های ورود به پژوهش مانند مصاحبه بالینی ساختاریافته وارد مطالعه شدند و به صورت تصادفی در گروه درمان یکپارچه فراتشخیص اختلالات هیجانی، گروه درمان فراتشخیص کارآمدی هیجانی و یک گروه گواه قرار گرفتند. برای گروه های درمانی، مداخله ها 12 جلسه دوساعته بود و برای گروه گواه مداخله ای صورت نگرفت. ابزار پژوهش، پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان گراتز و رویمر (DERS) بود. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS  با توجه به نوع مطالعه و اندازه گیری در سه مرحله از تحلیل واریانس با رویکرد اندازه گیری مکرر استفاده شد. از یافته های قابل توجه پژوهش می توان به اثربخشی درمان فراتشخیص کارآمدی هیجانی بر کاهش هر شش مولفه دشواری در تنظیم هیجان (01/0 <p) و اثربخشی درمان یکپارچه فراتشخیص اختلالات هیجانی بر کاهش چهار مولفه دشواری در تنظیم هیجان (01/0 <p) اشاره کرد. درمجموع درمانگران حیطه لکنت می توانند با به کارگیری این دو روش زمینه را برای تنظیم هیجان فراهم کنند.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، کارآمدی هیجانی، فراتشخیص اختلالات هیجانی، اضطراب، لکنت زبان
  • عذرا زبردست*، سجاد رضایی، منا شریف نیا صفحات 211-228
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش میانجی خودشفقت ورزی در رابطه میان حمایت اجتماعی ادراک شده و تاثیر رویداد قرنطینه اجباری خانگی در مبتلایان به کووید-19 است. این مطالعه بنیادی و روش آن توصیفی-مقطعی از نوع هم بستگی است. جامعه آماری را زنان و مردان 18 سال به بالای مبتلابه کووید-19 با الزام به گذراندن قرنطینه خانگی در سراسر کشور تشکیل دادند. از میان این افراد، 240 نمونه به روش غیراحتمالی هدفمند برای تدوین الگوی ساختاری انتخاب شدند. زمان اجرای پژوهش، دی ماه سال 1399 هم زمان با موج سوم ابتلا در ایران بود. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، فرم کوتاه مقیاس خودشفقت ورزی (SCS-SF)، مقیاس تجدیدنظرشده تاثیر رویداد (IES-R) و مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS) بودند. برای جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ها به صورت برخط تنظیم و از طریق فضای مجازی برای شرکت کنندگان ارسال شد. در تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب هم بستگی گشتاوری پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری، با نسخه 22 نر م افزار SPSS و AMOS و برای آزمون معنا داری مسیرهای غیرمستقیم از تحلیل بوت استراپ در برنامه ماکرو پریچر و هایز (2008) استفاده شد. نتایج حاکی از معناداری نقش میانجی خودشفقت ورزی در رابطه میان حمایت اجتماعی ادراک شده و تاثیر رویداد قرنطینه خانگی در مبتلایان بود (01/0>p). نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد خودشفقت ورزی می تواند برای اثر سازنده و اثر مطلوب حمایت اجتماعی در کاهش عوارض قرنطینه نقش میانجی ایفا کند؛ بنابراین لازم است متخصصان بهداشت و درمان حوزه پاندمی کووید-19، دستورالعمل های مرتبط با خودشفقت ورزی را به منظور خودمراقبتی روانی برای عموم افراد و مبتلایان تجویز کنند.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی ادراک شده، خودشفقت ورزی، تاثیر رویداد، قرنطینه خانگی، مبتلایان به کووید-19
  • زهره اسماعیل زاده* صفحات 229-246
    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل کلاس شکوفا و بررسی اثربخشی آن بر ارضای نیازهای روان شناختی نوجوانان دختر اجرا شده است. روش تحقیق عملی-توسعه ای و به لحاظ گردآوری اطلاعات، از نوع آمیخته است که در دو مرحله انجام شده است. مرحله اول به روش نظریه داده بنیاد صورت گرفت و مولفه های سازنده کلاس شکوفا به کمک مصاحبه با 15 متخصص شناسایی شدند. نتایج حاصل از کدگذاری نظری نشان می دهد کلاس شکوفا شامل شش محور ایجاد فضایی پذیرنده، تقویت پیوند گروهی و هویت اجتماعی، آموزش مهارت های ارتباطی، آموزش مهارت مدیریت هیجان، حمایت از خودمختاری و توسعه مهارت ها و منابع درونی دانش آموزان است. براساس این شش محور، بسته آموزشی 14 جلسه ای برای ایجاد کلاس شکوفا برای دبیران طراحی شد. مرحله دوم پژوهش به روش شبه آزمایشی انجام گرفت. جامعه آماری این مرحله از پژوهش شامل دبیران و دانش آموزان مدارس دوره متوسطه دوم دخترانه منطقه 5 آموزش و پرورش شهر تهران در سال تحصیلی 1399-1398 است. دبیران دو مدرسه در پایه های دهم و یازدهم به روش دردسترس انتخاب شدند و در گروه آزمایش در 14 جلسه آموزشی شرکت کردند. متغیر وابسته پژوهش حاضر نیز بر روی همه دانش آموزان این گروه از دبیران (138 نفر) اجرا شد. ابزار این مرحله مقیاس نیازهای روان شناختی بنیادی در مدرسه (ASPBPNSS) است. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS  و تحلیل کوواریانس چندمتغیره یک راهه بررسی شد. یافته ها نشان می دهد اجرای مولفه های کلاس شکوفا به افزایش ارضای نیازهای استقلال، برقراری ارتباط و ادراک از شایستگی در نوجوانان دختر منجر شده است.
    کلیدواژگان: شکوفایی، کلاس شکوفا، نیازهای روان شناختی در مدرسه، نیاز به استقلال، نیاز به ارتباط و ادراک از شایستگی
  • وحیده ایمانزاده، نعیمه محب*، رضا عبدی، مرتضی هنرمند عظیمی صفحات 247-263
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر طلاق و ارایه مدلی برای پیش بینی آن است. این تحقیق از نظر هدف بنیادی، و به لحاظ روش جمع آوری اطلاعات توصیفی است. جامعه پژوهش حاضر عبارت است از زوجینی که در بازه زمانی 1394 تا 1397 از طرف دادگاه خانواده به مراکز مشاوره شهر تبریز ارجاع داده شده اند. از بین این افراد، 399 فرد به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با زوجین غیرمتقاضی طلاق (427 نفر) که از بین والدین دانش آموزان دبیرستان شهر تبریز انتخاب شده بودند مقایسه شدند. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه نیو (NEO-FFI-R) و پرسشنامه محقق ساخته و مصاحبه استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS MODELER و تکنیک درخت تصمیم که یکی از مهم ترین تکنیک های داده کاوی است استفاده شد تا عوامل موثر بر طلاق مدل سازی شود. نتایج نشان داد رابطه جنسی، داشتن تحصیلات پایین، سابقه ازدواج قبلی و تجربه خیانت یکی از زوجین، از عوامل موثر در بروز طلاق است و در نقطه مقابل، تحصیلات بالاتر، وابستگی درآمدی (درآمد پایین تر زوجه) و خانواده پرجمعیت پدری (ترتیب تولد بالاتر از 4 برای یکی از زوجین) از مهم ترین دلایل رضایت و سازش زوجین در خانواده های موردمطالعه است.
    کلیدواژگان: طلاق، عوامل موثر بر شکل گیری طلاق، درخت تصمیم
  • انور نویدیان، شهرام واحدی*، رحیم بدری گرگری، اسکندر فتحی آذر صفحات 265-282
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش فلسفه برای کودکان بر انعطاف پذیری روان شناختی دانش آموزان پسر دوره ابتدایی شهر مریوان است. این مطالعه به لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری اطلاعات، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان پسر دبستانی شهرستان مریوان در سال تحصیلی 1397-1396 است. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از یک مدرسه ابتدایی پسرانه، 50 دانش آموز پسر انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. آزمودنی ها قبل و بعد از آموزش، به پرسشنامه انعطاف پذیری روان شناختی (AAQ-II) پاسخ دادند. 17 جلسه 45 دقیقه ای (هر هفته یک جلسه) فلسفه برای کودکان (p4c) با استفاده از داستان های بومی ارایه شد. بسته آموزشی شامل داستان های انتخاب شده از میان داستان های نویسندگان ایرانی مانند مولوی، سعدی و... بودند. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS 21 و به روش تحلیل کوواریانس تحلیل شدند. نتایج نشان داد برنامه آموزش فلسفه برای کودکان با استفاده از داستان های بومی در انعطاف پذیری روان شناختی دانش آموزان ابتدایی موثر است. درمجموع، مطابق نتایج این بررسی می توان ادعا نمود برنامه آموزش فلسفه برای کودکان با تقویت بحث و گفت وگو و به چالش کشیدن تفکرات دانش آموزان ابتدایی موجب ارتقای انعطاف پذیری روان شناختی آنان می شود.
    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، انعطاف پذیری روان شناختی، دانش آموزان ابتدایی
  • مجید فیروزکوهی برنج آبادی*، مهشید پورحسین، محمد قاسمی ارگنه صفحات 283-301
    پژوهش حاضر با هدف بررسی کارایی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر اعتیاد به اینترنت و دشواری های بین فردی در میان دانش آموزان دبیرستان در شهر تهران انجام شد. روش پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل با پیگیری یک ماهه بود. شرکت کنندگان پژوهش شامل 40 دانش آموز پسر (20 نفر گروه آزمایش و 20 نفر گروه کنترل) مقطع متوسطه دوم در سال تحصیلی 1399-1398 بودند که به شیوه دردسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ (IAT) و پرسشنامه دشواری های بین فردی نوجوانان انگلس، هیدالگو و مندنز (QIDA). پس از اجرای پرسشنامه ها در میان دانش آموزان، آزمودنی هایی که نمره برش پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ را به دست آوردند، در دو گروه کنترل و آزمایشی به صورت تصادفی قرار گرفتند. گروه آزمایش مداخله درمانی را به مدت هشت جلسه دوساعته به شیوه گروهی دریافت کردند. پس از اتمام جلسات درمان از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد و بعد از یک ماه آزمون پیگیری انجام گرفت. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 و به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها نشان می دهد که نمرات اعتیاد به اینترنت و دشواری های بین فردی در پس آزمون در گروه آزمایشی به صورت معناداری کاهش یافت. این نتایج در پیگیری یک ماهه نیز تداوم داشت. شیوه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) می تواند به کاهش اعتیاد به اینترنت و مولفه های دشواری های بین فردی منجر شود. این شیوه درمانی می تواند روش مداخله ای موثری برای دست یافتن به روابط بین فردی رضایت بخش باشد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)، اعتیاد به اینترنت، دشواری های بین فردی، دانش آموز دبیرستان
  • عفت نوذری، مهرداد ثابت*، سیمین بشردوست صفحات 303-319
    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی آموزش مهارت های مدیریت استرس بر رفتارهای پرخطر دانش آموزان دختر است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ گردآوری اطلاعات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری و گروه گواه است. جامعه آماری این پژوهش را دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهرستان شهریار، منطقه اندیشه در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد 380 نفر تشکیل می دهند که از میان آن ها 30 نفر انتخاب و با همگن سازی معدل تحصیلی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. دانش آموزان برای پیش آزمون به مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی (IARTS) پاسخ دادند و پس از ده جلسه آموزش مهارت های مدیریت استرس برای گروه آزمایش، به منظور پس آزمون به ابزار فوق پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، از نرم افزار SPSS-24 و به منظور تحلیل داده ها، از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد اثر تعاملی گروه × زمان بر مولفه گرایش به مصرف سیگار، گرایش به خشونت، گرایش به رابطه و رفتار جنسی و رابطه با جنس مخالف معنادار است. به نظر می رسد مطالعه و بررسی بافتی که رفتارهای پرخطر در آن رخ می دهد می تواند از بروز و ظهور رفتارهای مشکل ساز در دانش آموزان پیشگیری کند. براساس نتایج پژوهش حاضر پیشنهاد می شود با ترغیب والدین برای گذراندن دوره های آموزشی نظیر مدیریت استرس والدین، به سطح آگاهی خانواده ها افزوده شود.
    کلیدواژگان: جنس مخالف، خشونت، رابطه جنسی، مدیریت استرس، مصرف سیگار
  • مژگان خداپناه*، فاطمه گلشنی، صادق تقی لو، آنیتا باغداساریانس صفحات 321-339
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی حساسیت اضطرابی و ترس مرتبط با درد در رابطه بین فاجعه انگاری درد و خوردن هیجانی در افراد دارای درد مزمن است. روش پژوهش توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری شامل بیماران مبتلا به درد مزمن است که در بهار، تابستان و پاییز سال 1398 به کلینیک های شهر تهران در مناطق 4 و 8 مراجعه کرده بودند. از میان آن ها 300 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. از محاسبه شاخص توده بدنی و پرسشنامه های رفتار خوردن داچ (DEBQ)، حساسیت اضطرابی (ASI)، مقیاس های نشانگان اضطراب درد (PAS) و فاجعه انگاری درد (PCS) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار Amos 21 تحلیل شدند. نتایج نشان داد مدل با داده های مشاهده شده برازش مطلوب دارد. نتایج نقش میانجی حساسیت اضطرابی (05/0 =P، 954/1= t، 137/0=β) و ترس مرتبط با درد (001/0 =P، 244/3= t، 106/0=β) در رابطه بین فاجعه انگاری درد و خوردن هیجانی تایید می شود. 3/46 درصد از واریانس خوردن هیجانی می تواند به وسیله فاجعه انگاری، حساسیت اضطرابی و ترس مرتبط با درد تبیین شود. به نظر می رسد برای پیشگیری و درمان خوردن هیجانی در افراد مبتلا به درد و نیز حفظ آثار درمانی، سازه های شناختی و هیجانی مرتبط با درد نظیر حساسیت اضطرابی و ترس مرتبط با درد باید هدف مداخلات درمانی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: خوردن هیجانی، ترس مرتبط با درد، حساسیت اضطرابی و فاجعه انگاری درد
  • مینا سادات خونساری، بیوک تاجری، مهران سرداری پور*، محمد حاتمی، مرجان حسین زاده تقوایی صفحات 341-356

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش شفقت و تیوری انتخاب بر احساس شرم و سطوح خودانتقادی دانش آموزان دختر است. روش پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری همه دانش آموزان دختر 18-15 ساله شهر کرج بودند. در این پژوهش که در سال تحصیلی 98-97 انجام شد، 45 دختر از جامعه مذکور به صورت دردسترس انتخاب شدند و در دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه به صورت مساوی (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. هریک از گروه های آزمایش هشت جلسه آموزش شفقت یا تیوری انتخاب دریافت کردند؛ درحالی که گروه گواه در این مدت مداخله ای دریافت نکرد. آزمودنی ها با استفاده از پرسشنامه احساس شرم (GASP) و مقیاس سطوح خودانتقادی (LOSCS) ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تک متغیره تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان می دهد، پس از اجرای آموزش های گروهی، بین میانگین گروه های آزمایش و گواه در کاهش احساس شرم و سطوح خودانتقادی تفاوت معناداری ایجاد شد و این تفاوت در گروه آموزش شفقت بیشتر از گروه آموزش تیوری انتخاب بود (001/0≥p)؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت، با اینکه هر دو نوع آموزش گروهی توانسته اند بر کاهش احساس شرم و سطوح خودانتقادی دانش آموزان موثر باشند، آموزش شفقت موثرتر از آموزش تیوری انتخاب بوده است.

    کلیدواژگان: تئوری انتخاب، خودانتقادی، شرم، شفقت
  • ناهید سادات شریفی، سمیه رباط میلی*، شهریار شهیدی، رضا قربان جهرمی صفحات 357-377
    والدین در دو گروه زنان خیانت کرده و خیانت دیده است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و توصیفی از نوع علی-مقایسه ای است. جامعه آماری مطالعه را زنان متاهلی تشکیل داده اند که در مناطق 22 گانه شهر تهران زندگی می کردند و در فاصله زمانی 1399-1398 به همسر خود خیانت کرده یا خیانت دیده بودند. برای انتخاب نمونه از نمونه گیری دردسترس استفاده شد. نمونه شامل 61 زن خیانت کرده و 57 زن خیانت دیده است. داده ها به کمک دو پرسشنامه طرحواره های یانگ (YSQ-SF3) و سبک فرزندپروری یانگ (YPI) جمع آوری به کمک آزمون تی مستقل و نرم افزار SPSS تحلیل شد. یافته ها نشان می دهد بین طرحواره های ناسازگار اولیه در زنان خیانت کرده و زنان خیانت دیده اختلاف معنا داری وجود دارد (66/0= d) و جز طرحواره نقص-شرم که زنان خیانت دیده در آن نمره بالاتری کسب کردند، نمره زنان خیانت کرده در طرحواره های محرومیت هیجانی، طردشدن-بی ثباتی، بی اعتمادی-آزاردیدن، استحقاق داشتن-بزرگ منشی، خویشتن داری-خودانضباطی و جلب توجه-تاییدجویی به طور معناداری بیشتر بوداست همچنین میان نمرات سبک های فرزندپروری زنان خیانت کرده و زنان خیانت دیده تفاوت معناداری مشاهده شد (07/2= d) و زنان خیانت کرده در حوزه های محرومیت هیجانی، طردشدن-بی ثباتی، بی اعتمادی-آزاردیدن، وابستگی، نقص داشتن-شرم، معیارهای سرسختانه-عیب جویی افراطی، استحقاق داشتن-بزرگ منشی، منفی گرایی-بدبینی، بازداری هیجانی و جلب توجه-تاییدجویی، نمرات بالاتری کسب کردند. می توان گفت چگونگی تعامل والدین با فرزندانشان، طرحواره هایی را در آن ها شکل داده است و مبنایی برای رفتارهای صمیمانه آنان در بزرگسالی و پایبندی به اصل اولیه زندگی زناشویی یعنی تعهد می شود.
    کلیدواژگان: خیانت، طرحواره های ناسازگار اولیه، سبک فرزندپروری
|
  • Fatemeh Shokri Back Baghi, Khadije Shiralinia *, Abbas Amanelahi Pages 1-21

    The current research aims to determine the effectiveness of mindful parenting training on over reactivity and quality of parent-child relationship of pre-school children mothers. The statistical population included all of the mothers of children pre-schoolers who are studying at schools in 2 area of education in in a school in Ahvaz (2019). The method of the study is a quasi-experimental with pretest-posttest and follow-up with a control group.. The sample size was 50 mothers of children pre-schoolers and they were randomly assigned to two groups of 25 (experimental and control group.The Pianta Parent-child relationship Scale (1994) and the Arnold Parenting Scale (1993) were used to collect data. Educational intervention was presented in eight (each 90 min) sessions to the experimental group, but the control group received no intervention. Two months later, the follow-up test was performed. The data were analyzed using descriptive and inferential statistics including covariance analysis. The findings showed that mindful parenting training was effective on reducing overreactivity and improvement quality of parent-child relationship on mothers of pre-schoolers children. Thas, mindful parenting training appears to be useful for pre-school children mothers.

    Keywords: mindful parenting training, quality of parent-child, Children, pre-school, overreactivity
  • Behdad Khoshnava *, Mohammadnaghy Farahani, Hamid Khanipour Pages 23-41

    The purpose of the present study is to compare the effects of three intervention methods, including skills training, feedback, and hypocrisy induction, on household attitudes, intentions, and behaviors. The present study used a quasi-experimental design with three experimental groups and one control group, a pretest, a posttest, and an 8-week follow-up. The statistical population consists of the electricity subscribers of Golsar suburb in Rasht. The sample of the study consists of the households of 46 units of a housing complex in this zone, which were divided into four groups of 12 units each. The experimental groups were assigned educational brochures for the education intervention, weekly consumption reports for the feedback intervention, and promotional announcements and a virtual group for the hypocrisy intervention. Attitude and intention to conserve were measured initially at pretest and six weeks after the start of the interventions at posttest using the researcher-developed Attitude and Intention to conserve scales. The extent of conservation behavior was measured by reading electricity meters at the pretest and posttest, and eight weeks after the intervention at the follow-up stage. Changes in attitudes and intentions were assessed by multivariate analyzes of covariance and post hoc tests, and changes in behavior were assessed by repeated measures analyzes of variance. Results showed that education could only change people’s attitudes toward environmental protection. Instead, inducing hypocrisy was effective in arousing intention to protect the environment, as was feedback in activating environmental protection behavior.

    Keywords: Conservation, Attitude, intention, Feedback, Hypocrisy induction
  • Saeid Hassanzadeh *, Ali Masah Bavani Pages 43-58

    The attempt to reduce clinical problems in children with autism through parenting has been taken up by researchers in recent years. The purpose of this study is to evaluate the effectiveness of a positive parenting program on the relationship between mothers and children with autism spectrum disorder. The present study is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and a control group. The statistical population includes all mothers of children aged 7 to 12 years with autism spectrum disorder in Isfahan, from which 30 individuals were randomly selected and divided into two groups of experimental and control groups each with 15 individuals. The experimental group attended 8 sessions of the positive education program (one session per week and 90 minutes per session), while no training was provided for the control group. The instrument used in this study was the Pianta Parent-Child Relationship Scale (CPRS). Data were analyzed using multivariate analysis of covariance with SPSS software (version 26). The results showed a significant difference between pre-test and post-test scores (p <0.05). It can be concluded that positive parenting program improves the relationship between mother and child with autism spectrum disorder, and can be used to reduce the negative behaviors of children with autism spectrum disorders.

    Keywords: Mother-Child Interaction, positive parenting program, autism
  • Hamid Barani *, Mahbobeh Foolad Chang Pages 59-82
    The purpose of this study was to find a causal explanation of dimensions of academic dishonesty in a group of undergraduate students at Shiraz University. The research method was applied due to the purpose and descriptive correlation due to the method of data collection. The statistical population of the study is all students of Shiraz University in the academic year 2018-2019, out of which 202 subjects (120 girls and 82 boys) were selected through multistage random sampling. The measurement instruments included Conscientiousness Subscale of Big Five Factor Personality Inventory (CS-BFPI), Academic Responsibility Scale (ARS) and Academic Dishonesty Scale (ADS). The validity and reliability of the research scales were also tested by confirmatory factor analysis and Cronbach’s alpha coefficient. SPSS version 24 and AMOS version 24 software were used to analyze the descriptive data and correlation matrix between variables and to test the hypotheses and research model. The results showed that the research model fit well with the data collected. Findings showed that conscientiousness predicted the dimensions of academic dishonesty indirectly (through academic responsibility). In addition, maximum variance was explained by cheating on the exam and minimum variance was explained by falsification in the model. Overall, the results of the present study highlight the role of academic responsibility along with the personality traits of conscientiousness in explaining the dimensions of academic dishonesty and especially the dimension of cheating in examination.
    Keywords: dimensions of academic dishonesty, academic responsibility, Conscientiousness
  • Mohammad Soltanizadeh *, Hamid Kazemi, Neda Darabi, Sepideh Ghodratipour Pages 83-100

    The aim of this study was to determine the effectiveness of Mindfulness-Based Cognitive Therapy on emotion regulation and stress tolerance among firefighters in Isfahan. The research was conducted as a quasi-experimental study with a control group and random assignments, using a pretest and a posttest. Thirty firefighters were selected from six stations of all fire stations and then randomly assigned into two experimental and control groups. They replied to instruments such as the emotion regulation questionnaire (CERQ) and the Distress Tolerance Questionnaire (DTS) before and after the intervention. The experimental group received mindfulness-based cognitive therapy in 8 sessions, each lasting 90 minutes, while the control group was on the waiting list. Data were analyzed using analyses of covariance with SPSS-24 software. The result showed that mindfulness-based cognitive therapy had an effect on psychological symptoms such as emotion regulation and distress tolerance in the posttest period (p < 0.05). According to the result of the present study, we can use mindfulness-based cognitive therapy to promote emotion regulation and increase distress tolerance in firefighters.

    Keywords: Mindfulness-Based Cognitive Therapy, Emotion Regulation, Distress tolerance, Firefighters
  • Maryam Mohsenpour *, Azam Moghadam Pages 101-122
    Over the past decade, cognitive diagnostics has been favored by educational researchers as an approach to assessing student achievement, but the use of DCMs has been criticized. Due to the tendency of Iranian researchers towards this type of assessment, this study was conducted with the aim of critically reviewing Iranian research in this field in order to analyze its methodology. For this purpose, the main relevant Iranian databases including SID, Google Scholar, Scopus, Noormags, Magiran, and Elmnet were searched, and 32 studies were considered. Considering the criteria for inclusion and exclusion of studies, 20 studies in this field that were conducted between 2015 and 2020 were selected. In the next step, the selected studies were critically reviewed independently by the researchers using the indicators recommended by Sessoms & Henson (2018). The indicators included the thematic focus of the research, the number of competencies, the constructs measured, the structure of the test items, the Q matrix, the statistical model type, the model fit, the item fit, the question type, the sample size, the evidence of reliability and validity, the description of the competencies (latent categories, the correlation between competencies, the competency profile), and the application of the results.The results showed that a large number of the research conducted did not provide empirical support for general assumptions such as correlation between attributes, did not provide sufficient evidence for reliability and validity, did not report on the competency profile, and did not provide feedback to stakeholders. We provide some guidelines to improve the quality of such models.
    Keywords: Cognitive Diagnostic Assessment, Competency, Q-Matrix, Diagnostic Classification Model, critical review
  • Asiyeh Rezaei Niyasar, Alirezae Moradi *, Meysam Sadeghi, Maryam Mahmoudi, Soroush Lohrasbi Pages 123-138
    This study aims to investigate the effect of increasing body mass index (BMI) on cognitive functions such as reaction time, sustained attention, and visuospatial working memory in children and adolescents. The research method is causal-comparative, and is a basic study in terms of purpose. The statistical population of the present study consists of all high school students (12–15 years old) in Tehran in 2019, among which 75 students (36 girls and 39 boys) were selected by convenience sampling method and classified into three groups of obese, overweight and normal weight based on BMI. All participants completed the Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery (CANTAB) to assess cognitive performance and BMI was also measured. Data were analyzed using SPSS software (version 26). The results of multivariate analysis of variance showed that obese students performed worse on the tests of reaction time and visuospatial working memory than the normal and overweight groups, and their difference is significant (p 0.01). Accordingly, one can say that increasing fat and BMI levels lead to a decrease in some cognitive functions and this may delay or decrease the development of students’ academic and social skills.
    Keywords: Cognitive Assessment, CANTAB, Reaction Time, sustained attention, working memory, Obesity, Children, Adolescents
  • Milad Toopshekan, Zahra Naghsh *, Abbas Javaheri Mohammadi Pages 139-157
    The purpose of this study is to examine the phenomenology of the inclination of students with unrelated disciplines to study psychology and counseling. The research method is qualitative and phenomenological, and the study is in-depth. Using a phenomenological qualitative research method, 20 individuals (17 females and 3 males) were selected among those who have studied in other fields of counseling or psychology at the undergraduate level and at the master’s or PhD level, one of the two in 2020. They were selected according to the principle of saturation and by repeating the responses through a purposive sampling method, and answered a semi-structured interview. The research findings were categorized separately and the participants were presented individually for each question. The Colaizzi’s seven steps of phenomenological analysis was used to analyze the data. The results indicated that the participants did not change their field of study due to various reasons, including internal factors such as lack of interest or external factors such as impracticality. According to the participant, one of the effective factors in changing the subject may be the social status compared to the previous subject in the society. It seems it is neccessery to consult an informed advisor to identify real interests and skills, which avoids wasting capital, time, and human and social energy.
    Keywords: Counseling, psychology, Colaizzi, Change the string, phenomenology, field of study
  • Niloofar Mikaeili, Laleh Senobar * Pages 159-171
    The purpose of the present study is to compare review of annoying memories, negative automatic thoughts, and emotional balance in female university students with and without premenstrual dysphoric disorder (PMDD). The method of this study is purposive and comparative-causal. The statistical population consists of 360 female students studying in the academic year 2019-2020 at Ardabil Farhangian University. From this statistical population, 60 female students were selected as the research sample. From the undergraduate students of Ardabil Farhangian University, 30 students with PMDD symptoms and 30 students without PMDD symptoms were selected by simple random sampling. Intervention Response Questionnaire (IRQ), Automatic Thought Questionnaire (ATQ) and Emotional Balance Scape (ABS) were used for data collection. The data were analyzed using descriptive statistics and multivariate analysis of variance (MANOVA) and SPSS 25 software. The results of this study showed that the mean scores of negative interpretation (F = 42.283), subjective rumination (F = 57.397), displacement (F = 6.743), grief (F = 84.09), negative automatic thoughts (F = 20.911), and negative affective balance (F = 11/692) were higher in PMDD patients than in normal people, and that positive affective balance (F = 7.057) was lower than in normal people (p < 0.001). Thus, it is concluded that there is a difference between people with PMDD in disturbing memories, automatic thoughts, and emotional balance and people without PMDD. These results can be used to treat and alleviate the severity of symptoms in these patients.
    Keywords: Annoying Memories, Emotional Balance, Negative Automatic Thoughts
  • Nastaran Salimi, Fatimah Nosrati *, Bagher Ghobari Bonab Pages 173-184
    The present study investigates the effectiveness of sensory integration exercises on balance and orientation of students with visual impairment. This study is a semi-open study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population includes all blind students in special schools in Abadan and Khorramshahr in the academic year 2019–2020. Among the special schools, 30 students with visual impairment were selected through an available sample and randomly divided into an experimental group (n =15, 7 girls and 8 boys) and a control group (n =15). Measurement and data collection methods include Lincoln-Ozertsky motor growth test (OMDT), basketball and dribble throw test (BDTT), and Ayers sensory integration exercises (AESI). After determining validity and addressing weaknesses, the test was administered to the experimental groups. The experimental group then performed exercises for 12 sessions of 90 minutes each. SPSS 21 software, Kolmogorov-Smirnov -test, Leven’s test and analysis of covariance were used to analyze the data. The results showed that sensory integration exercises had a positive significant effect on the balance and orientation of students with visual impairment at the level (P <0/01). Sensory-motor integration exercises in this study can improve the orientation and balance of students with visual impairment.
    Keywords: Sensory Integration Exercises, balance, orientation, Students with visual impairment
  • Bentolhoda Zareie Faskhudi, Ahmad Karbalaee Mohammad Meigouni *, Hossein Rezabakhsh, Leila Ghelichi Pages 185-209

    The main aim of the present study is to compare the effectiveness of unified transdiagnostic treatment of emotional disorders and emotion efficacy therapy on emotion regulation in adults with stuttering and anxiety disorder. The research method is applied purposively and the research design is a quasi-experimental with pre-test-post-test design and control group with a follow-up period. The statistical population include all stuttering adults who visited speech therapy clinics in Tehran and the Iranian Stuttering Association in 2018–2019. 36 individuals (27 males and 9 females) who stutter were selected using an available sample and based on inclusion criteria such as a structured clinical interview. They were then randomly assigned to the experimental groups and the control group. For the treatment groups, each intervention was based on two-hour sessions, and for the control group, no intervention was conducted. The tools used in the present study included the Gratz and Roemer’sDifficulties in Emotion Regulation Scale (DERS). According to the nature of the study and measurement in three stages, repeated measures analysis was used to analyze the data using SPSS 18. From the remarkable results, we can mention the effectiveness of EFT on reducing all six components of emotion regulation difficulties (P <0.01) and the effectiveness of UP on reducing the four components of emotion regulation difficulties (P <0.01). In general, stuttering therapists can use these two methods for better emotion regulation.

    Keywords: Emotion Regulation, emotion efficacy therapy, unified transdiagnostic treatment, anxiety, Stuttering
  • Azra Zebardast *, Sajjad Rezaei, Mona Sharifnia Pages 211-228
    This study aims to examine the mediating role of self-compassion in the relationship between perceived social support and the impact of a forced home quarantine event for patients with Covid-19. This study is basic, descriptive, cross-sectional, and correlational. The statistical population consists of men and women aged 18 and over with Covid-19 who were undergoing home quarantine nationwide. From these individuals, 240 samples were selected for a structural model using the purposive nonprobability method. The time of implementation of the study was January 2021, coinciding with the third wave of the disease in Iran. The instruments were the Short Form of Self-Compassion Scale (SCS-SF), the Revised Event Impact Scale (IES-R), and the Multidimensional Perceived Social Support Scale (MSPSS). To collect information, questionnaires were created online and sent to participants through cyberspace. Data was analyzed using Pearson moment correlation coefficient and structural equation modelling technique with SPSS version 22 and AMOS software, and to test the significance of indirect paths, bootstrap analysis was used according to Macro Preacher and Hayes (2008). The results showed the significance of the mediating role of self-compassion in the relationship between perceived social support and the impact of the home quarantine event on patients (p < 0.01). The results indicated that self-compassion could mediate the corresponding effect of social support to reduce the impact of home quarantine. Therefore, health professionals should prescribe self-compassion guidelines for psychological self-care to all people, especially the ill, during the Covid-19 pandemic.
    Keywords: Self-compassion, Perceived Social Support, effect of event, home quarantine, patient with covid-19
  • Zohreh Esmaeilzadeh * Pages 229-246
    The purpose of this study is to develop a flourishing class model and evaluate its effectiveness on the satisfaction of psychological needs in female adolescents. This is a mixed-method developmental research study that involves data collection in two phases. The first phase was grounded theory, in which the components of the flourishing class were identified through interviews with 15 experts. These individuals were selected using the purposive sampling method. The criteria for selecting a sample of positive psychologists included their activities in the field of positive psychology and flourishing in children and adolescents. Data were analyzed using theoretical coding. Based on the opinions obtained from the experts, creating a flourishing class includes six dimensions: Creating open spaces, acceptance, strengthening group bonding and members’ shared social identity, teaching communication and participation skills, training emotion management skills, supporting student autonomy, and developing students’ skills and internal resources. Based on these six axes, a 14-session training package was designed to create a flourishing class for teachers. The second phase of the research was conducted using a quasi-experimental method. The statistical population of this research phase was the secondary schools for girls in Tehran and two schools were selected according to the available methods. All teachers and students of the tenth and eleventh grades of the school in the experimental group participated in fourteen teaching sessions and the dependent variable of the present study was conducted on all students of these two grades (138 students). The data collection instruments included the Basic Psychological Needs Scale (ASPBPNS). The data collected were analyzed using MANCOVA. Results indicated that the implementation of components of flourishing instruction resulted in increased satisfaction of needs for independence, communication, and perception of competence in female adolescents. .
    Keywords: flourishing, flourishing class, psychological needs in school, Need for independence, need for communication, perception of competence
  • Vahideh Imanzadeh, Naimeh Moheb *, Reza Abdi, Morteza Honarmand Azimi Pages 247-263
    The purpose of this study is to identify the factors that influence divorce and to provide a model for divorce prediction. The method of this study is basic in terms of its purpose and descriptive in terms of the method of data collection. The study population consists of couples who were assigned counseling services by the family court in Tabriz during the period from 2015 to 2018. Yet,399 individuals were selected using the available sampling method and compared with unmarried couples (427) selected among the parents of high school students in Tabriz. NEO questionnaire (NEO -FFI-R) and researcher-made questionnaires were used to collect data. Decision tree technique, one of the most important data mining techniques, as well as SPSS MODELER were used to analyze the data in order to model the factors affecting divorce. The results of the study indicated that in addition to the high influence of satisfaction level with sexuality, lower education level, previous marital history and experience of betrayal of one of the couples in the studied families were highly effective in divorce. In contrast, higher education, income dependency (lower income level for females), and high and very high income families (production order above 4) were the most important reasons for couples’ satisfaction and compromise in the families under study.
    Keywords: divorce, Factors Influencing the Occurrence of Divorce, Data Mining Decision Tree
  • Anvar Navidian, Shahram Vahedi *, Rahim Badri Gargary, Eskandar Fathi Azar Pages 265-282
    The purpose of this study is to investigate the effectiveness of teaching philosophy to children on the psychological flexibility of male elementary school students in Marivan. This paper is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group conducted with the aim of applying the results. The statistical population included all elementary school students in the city of Marivan during the 2017-2018 academic year. Using the available sampling method, 50 male students were selected and divided into two experimental and control groups. The participants answered the Acceptance and Action Questionnaire (AAQ-II) before and after the training. 17 45-minute sessions (one session per week) Philosophy for Children (p4c) were presented using native language stories. The educational package included stories selected from the narratives of Iranian authors such as Rumi, Saadi, etc. The collected data were analyzed using SPSS 21 software and analysis of covariance. The results of covariance analysis showed that Philosophy for Children program was effective in influencing students’ psychological flexibility. Overall, according to the results, it can be said that Philosophy for Children education enhances students’ psychological flexibility by strengthening discussion and challenging students’ thinking.
    Keywords: psychological flexibility, philosophy for children, elementary students
  • Majid Firouzkouhi Berenjabadi *, Mahshid Pourhosein, Mohammad Ghasemi Argene Pages 283-301
    The aim of this study is to investigate the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on Internet addiction and interpersonal difficulties among high school students in Tehran. The method of the present study is quasi-experimental with pretest and posttest and a control group with one-month follow-up. The participants of the study were 40 male students (20 in experimental group and 20 in control group) of secondary school in academic year 2019-2020, who were selected by random sampling method. The research instruments were Young’s Internet Addiction Questionnaire (IAT) and Engels, Hidalgo and Mendens’s Questionnaire about Interpersonal Difficulties for Adolescents (QIDA). After administering the questionnaires to the students, the subjects who scored the cut score of Young’s Internet Addiction Questionnaire were randomly assigned to the control and experimental groups. The experimental group received eight two-hour group sessions of therapeutic intervention. After the therapy sessions, a posttest was administered to both groups and a follow-up test was administered after one month. Data were statistically analyzed using SPSS 26 software and analysis of variance with repeated measures. The results of the data analysis showed that the scores for Internet addiction and interpersonal difficulties decreased significantly in the experimental group at the posttest. These results were verified in a one-month posttest. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) can decrease the components of Internet addiction and interpersonal difficulties. This treatment can be considered as an effective intervention method to achieve satisfactory interpersonal relationships.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy (ACT), internet addiction, Interpersonal Difficulties, high school student
  • Effat Nozari, Mehrdad Sabet *, Simin Bashardoost Pages 303-319
    The present study aims to investigate the effectiveness of a stress management training on risky behaviors of female students. In view of the objective and data collection, the present research method is applied in terms of purpose and is a quasi-experimental study with pre-test-post-test and follow-up design in terms of data collection. The statistical population consists of 380 students of secondary school in Shahriar, Andisheh region, in the academic year 2019–2020, out of which 30 were selected and classified into experimental and control groups by homogenizing the academic grade point average. For the pre-test, the students answered the Iranian Adolescent’s Risk-Taking Scale (IARTS) and after 10 sessions of stress management training for the experimental group, they answered the above instruments for the post-test. Data was analyzed using SPSS-24 software, and the repeated measures analysis of variance method was used to analyze the data. The results of the present study showed that the interactive effect of time × group on the components of propensity to smoke and propensity to violence, propensity to sexual relations and behavior and relationship with the opposite sex were significant. Studying the context in which risky behaviors occur seems to help prevent problematic behaviors in students. Based on the results of the present study, it is recommended to raise awareness among families by encouraging parents to attend courses on parental stress management.
    Keywords: opposite sex, sexual relationship, Smoking, Stress Management, Violence
  • Mojgan Khodapanah *, Fatemeh Golshani, Sadegh Taghiloo, Anita Baghdassarians Pages 321-339
    The purpose of the present study is to examine the mediating role of anxiety sensitivity and pain-related fear in the relationship between pain catastrophizing and emotional eating in people with chronic pain. The research method is descriptive-correlational. The statistical population includes patients with chronic pain who were treated in Tehran clinics in districts 4 and 8 in the spring, summer, and fall of 2019. 300 of them were selected by purposive sampling. Body mass index calculation and questionnaires Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ), Anxiety Sensitivity Index (ASI), Pain Anxiety Symptoms (PAS) and Pain Catastrophizing Scales (PCS) were used to collect data. Data were analyzed using structural equation modeling in Amos 21 software. Results confirmed the mediating role of anxiety sensitivity (P = 0.05, t = 1.954, β = 0.137) and anxiety related to pain (P = 0.001, t = 3.244, β = 0.106) in the association between pain catastrophizing and emotional eating. 46.3% of the variance in emotional eating can be explained by pain catastrophizing, anxiety sensitivity, and pain-related anxiety. It seems that to prevent and treat emotional eating in people with pain and to maintain the therapeutic effect, pain-related cognitive and emotional structures such as anxiety sensitivity and pain-related anxiety should be targeted for therapeutic intervention.
    Keywords: emotional eating, Pain-related anxiety, anxiety sensitivity, pain catastrophizing
  • Mina sadat Khonsari, Biyouk Tajeri, Mehran Sardaripour *, Mohammad Hatami, Marjan Hoseinzadeh Taghvaii Pages 341-356

    The aim of the present study is to compare the effects of training based on compassion theory and choice theory on the sense of shame and the level of self-criticism in female college students. The method of the present study is applied in terms of the objective and quasi-experimental in terms of the data collection method using a pretest-posttest design with a control group. The statistical population is all students aged 15-18 years in Karaj. In this study, conducted in the academic year 2018-2019, 45 female students were randomly selected and equally divided into two experimental groups and one control group (each group consisted of 15 subjects). One of the experimental groups received 8 sessions of compassion or choice theory training, while the control group did not participate in the intervention. Subjects were assessed using the Guilt and Shame Proneness Scale (GASP) and Levels of Self-Criticism Scale (LOSCS). Data were analyzed using SPSS 23 software and multivariate and univariate analysis of covariance. The results showed that after the group training, there was a significant difference between the mean of the experimental and control groups in terms of reduction of shame and self-criticism scores. This difference was greater for the compassion training than for the choice theory training. It can be concluded that although both types of group training were able to reduce students’ shame and self-criticism scores, the compassion training was more effective than the choice theory training.

    Keywords: Choice Theory, Compassion, self-criticism, Shame
  • Nahid Sadat Sharifi, Somaye Robatmili *, Shahriar Shahidi, Reza Ghorban Jahromi Pages 357-377
    The purpose of this study is to compare early maladaptive schemas and parenting styles in women who have committed infidelity and those who have been victims of infidelity. This study is both descriptive and random-comparative in nature. The participants consists of women who live in twenty-two areas of Tehran and have committed infidelity or have been victims of infidelity during the period during 2019-2020. An available sample was used including 61 participating women and 57 victimized women. Data were collected using the Young Schema Questionnaire Short Form (YSQ-SF3) and Young Parenting Inventory (YPI) and analyzed using an independent t-test and SPSS 23 software. The results showed that there was a significant difference between the early maladaptive schemas in two groups (d=0/66). Perpetrators of infidelity had significantly higher levels of emotional deprivation, abandonment/ instability, distrust/ abuse, entitlement/ grandiosity, inadequate self-control/ self-discipline, and approval/ recognition-seeking, while the violated women had higher scores in the defectiveness/ shame schema. In addition, there was a significant difference in parenting style scores between the two groups (d= 2/07) and women who had committed infidelity reported higher scores in the schemas of emotional deprivation, abandonment/ instability, distrust/ abuse, dependency, defectiveness/ shame, relentless standards/ hypercriticism, entitlement/ grandiosity, negativity/ pessimism, emotional inhibition, and approval/ recognition seeking. It can be said that the way parents interact with their children can shape schemas in the child and provide a foundation for their sincere behavior and adherence to principles in adulthood.
    Keywords: Infidelity, early maladaptive schema, Parenting Style